« Home | Yasak Krallık » | Demir Adam » | Hırçın Kız » | OLASILIKSIZ » | Amerikan Gangsteri » | Mesnevi » | Aşk ve Gurur » | Casino Royale » | Kabadayı » | KANLI ELMAS »

Dune Serisi

Eveet, çok uzun zaman olmuş. Sebebi bu Dune serisi. Kaan sürekli tavsiye ediyordu. Onda birkaç kitap vardı. Kalanları sahaflardan zar zor buldum ve okumaya başladım. 6 kitap. Toplam 3571 sayfa.

1. kitap : Çöl Gezegeni Dune

Öncelikle çerçeve: Evrenin bir köşesinde İmparatorluk var (başında da IV. Şaddam). İmparatorluk altında büyük ve küçük aileler (ve bu ailelere ait gezegenler) var. Diğer güç unsurları ise: evrendeki ticaretin nerdeyse tamamına sahip CHOAM şirketi, ışık hızını geçerek uzayda ulaşımı mümkün kılan Lonca, din(ler)i istediği gibi kullanan Bene Gesserit Rahibeleri, her türlü yüksek teknolojinin yaratıcısı Ix'liler ve canlı kopyalamada neredeyse kusursuzluğu yakalamış Tlailaxu'lar. Bütün bu aileler ve gezegenler arasındaki güç dengesinin en önemli parametresi ise evrende sadece büyük çoğunluğu çöl olan Arrakis gezegeninde bulunan Baharat (Spice / Melanj). Lonca'nın ışık hızını geçmesine, Bene Gesserit rahibelerinin binlerce geçmiş hayatın anılarını yaşatmalarına ve nice fizikötesi olgunun gerçekleşmesine olanank sağlayan ve bu yüzden evrendeki en pahalı madde olan da işte bu melanj.

Kitaplarda ne anlatıldığını suyunun suyu şeklinde anlatacağım ki keyfi kaçmasın:

Birinci kitap Atreides Lordu I. Leto'nun eşi (Bene Gesserit) Jessica ve oğulları Paul ile Arrakis'e göçmelerini ve burada Harkonnenlere ve İmparator IV. Şaddam'a karşı, çöl yerlileri Fremenlerle birlikte mücadelelerini anlatır.

Bu kitap hemen belirteyim serinin en iyi kitabı. Bir kere tamamen farklı bir evren ve gezegen kurgusuyla karşı karşıyayız. Oldukça tutarlı ve mantıklı bir örgü var. Çöl gezegeni Arrakis (Dune) ve yerlileri Fremenlerin iyi düşünülmüş ayrıntıları insanı etkiliyor. Doğa şartlarının getirdiği bilinen insan kültürünü zorlayan Fremen kültürü, düşündükçe hayran bırakıyor. Yazar düşündürücü, zeki kurgularla son derece akıcı bir macera kitabını çok başarılı bir biçimde birleştirmiş. Bilimkurgu seven ya da sevmeyen herkesin illa ki okuması gereken bir kitap.

2. kitap : Dune Mesihi

İkinci kitap melanj ile geleceği görme yeteneği kazanan Paul Muad'dib'in evreni kasıp kavurması ve saldırıya uğramasının hikayesidir.

Bu kitap da okuması keyifli ve sürükleyici. Tavsiye olunur.

3. kitap : Dune'un Çocukları

Üçüncü kitabın konusu Paul Muad'dib yerine yönetimi ele alan Alia ile çölden çıka gelen kör vaiz ve ikizlerin mücadelesini anlatır.

Bu kitap uzun betimlemelerle insanı sıkıyor. Açıkçası kimseye tavsiye edemem, kendim de tekrar okumam herhalde.

4. kitap : Dune'un İmparator Tanrısı

Dördüncü kitap bir yaratığa dönüşen ve 3500 yıldır tiranlık yapan II. Leto'yu, onun felsefesini ve yok edilişini anlatır.

Bu kitap da üçüncü gibi uzun ve sıkıcı bence.

5. kitap : Dune'un Kafirleri

Beşinci kitap ilk dört kitaptan farklı olarak Paul Muad'dib ve onun eşrafı üzerinde dönmez. Bene Gesserit cadıları, Tlailaxu ve "saçılma"dan geri dönen, sayıca çok üstün Şerefli Analar arasındaki mücadeleyi anlatır.

Bu kitap ile tekrar akıcı bir hikayeye kavuşuyoruz. İlk kitap kadar olmasa da keyifle okunan güzel bir kitap.

6. kitap : Rahibeler Meclisi

Altıncı ve son kitap Bene Gesserit'i yok etme noktasına gelen Şerefli Analar'ı ve Bene Gesserit'in yok olmama çabasını anlatır.

Bu kitap da vasatın biraz üzerinde.

Kitaplardan birinin önsözünde yazar 1., 2. ve 5. kitabın hikayelerini ilk baştan kurguladığını söylemektedir. Zaten bu kitaplar da en güzelleri. Diğerleri belki de yapımcıların baskısıyla arayı doldurmak için yazılmış, gereksiz uzatılmış kitaplar. Dune'un Kafilerini 3. ve 4. kitapları okumadan da okumak mümkün mü bilemiyorum. Eğer değilse hepsini okumaya değmez. Ama özellikle ilk kitap illa ki okunmalı.


6 kitap. Dune. Frank Herbert. 3571 sayfa.